Motor examens

Zie voorbeelden van onze motorrijplezier geslaagden !

Op www.cbr.nl is duidelijk te vinden welke stappen je volgt voor je motor rijbewijs (A). Samengevat mag je motor rijden als je 3 examens hebt gehaald:

  1. Theorie voor de motor; hiervoor kun je vooral veel proefexamens oefenen die op verschillende sites online aangeboden worden. Het theorie examen moet je zelf aanvragen bij het CBR; zie mijn CBR info pagina hierover.
  2. Voertuigbeheersing (AVB); op een afgesloten terrein vraagt de CBR examinator je om 7 oefeningen te laten zien. Een overzicht kun je vinden op bijv. de CBR site.
  3. Verkeersdeelneming (AVD); dat lijkt veel op de auto examen, maar nu ben je op de motor! De examinator rijdt in zijn eigen auto achter je aan. Naast de examinator zit ik en via je bekende portofoon krijg je onderweg de aanwijzingen en opdrachten.

Een aantal voorwaarden gelden:

  • Het is effectiever als je een auto rijbewijs hebt voordat je motor lessen neemt omdat je dan al ervaring met de belangrijkste verkeersregels.
  • Mocht je geen auto rijbewijs (B) of een lichter motor rijbewijs (A1 of A2) hebben, dan is het verplicht om eerst je motor theorie examen bij het CBR te halen, voordat je op de weg motor rijlessen mag volgen.
  • Je bent 21 jaar of ouder. Dan mag je rijles nemen op een ‘zware motor’ (A) en de praktijkexamens AVB en AVD afleggen.
  • Als je het rijbewijs vóór je 24e behaalt, dan krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je voorlopig ‘alleen’ middelzware motoren (A2 motor, afgeknepen tot 35kW vermogen) mag rijden. Die code 80 vervalt vervolgens zonder extra examens 2 jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt.
  • Graag wil ik je deze zaken in een persoonlijk gesprek toelichten.